Palatul Sanssouci, Potsdam

Palatul Sanssouci, Potsdam

După ce a venit la tron în 1740, Frederic cel Mare a hotărât să construiască pe domeniul de vânătoare cumpărat de tatăl său la Potsdam o reședință de vară unde să trăiască „sans souci” (fr. „fără griji”) și să se dedice pasiunilor sale artistice.

Schițele le-a întocmit el însuși iar cu realizarea proiectului l-a însărcinat pe Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. În ciuda efortului financiar mare și a numeroaselor discuțiile între patron și arhitect, palatul a fost terminat în doar trei ani (1745-1747).

Capodoperă a stilului rococo frederician, Schloss Sanssouci este o clădire pe un singur nivel, cu un corp central întrerupt de o rotondă, și flancat de două aripi secundare. Fațada sudică este decorată cu atlași și cariatide realizate la atelierul sculptorului Friedrich Christian Glume, ca și decorațiunile de pe balustrada acoperișului și de pe domul rotondei. Prin contrast, fațada nordică este mai simplă și se continuă cu o colonadă care închide cour d'honneur.

Decorarea interioarelor a fost realizată de Knobelsdorff, Johann August Nahl, Frații Hoppenhaupt, Frații Spindler și Johann Melchior Kambly după indicațiile stricte ale lui Frederic, care a ținut cont mai mult de nevoile și gustul propriu, decât de normele de stil și moda epocii.

După moartea lui Frederic cel Mare Schloss Sanssouci a fost uitat până 1840, când Frederic Wilhelm al IV-lea l-a transformat într-o reședință regală modernă, l-a extins și restaurat cu multă grijă.

Puteți afla mai multe din ghidul turistic Berlin.

Etichete: Potsdam

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code